Doğu Ekspresi Turlarıyla Kış Masalına Yolculuk
Kış mevsiminin soğuk yüzünü ardında bırakarak, masalsı bir deneyime doğru yola çıkmak isteyenler için Doğu Ekspresi, sadece bir tren yolculuğundan çok daha fazlasını sunar. Bu tren, Türkiye'nin eşsiz kış manzaraları arasında, nostaljik bir yolculuğa çıkarırken, yolcularına eski zamanların romantizmini ve modern çağın konforunu bir arada sunar. Karla kaplı ormanlar, antik köyler, tarihi yapılar ve derin vadilerle bezeli güzergahı boyunca, yolcular adeta bir zaman makinesinde yolculuk ediyormuş gibi hissederler. Karı kışı yararak tıngır mıngır giden bir trenin sıcacık kompartmanının camından akan hayatları, doğayı seyretmek harika bir tecrübe kazandırır.
Doğu Ekspresi, Ankara'dan Kars'a uzanan ve yaklaşık 24 saat süren bir rota izler. Bu yolculuk sırasında, yolcular Türkiye'nin doğal güzelliklerini, kültürel zenginliklerini ve değişen coğrafyasını trenin penceresinden gözlemleme şansı bulurlar. Yolculuk, Ankara'dan başlayıp Kayseri, Sivas, Erzincan ve Erzurum üzerinden Kars'a ulaşır. Her bir durak, kendine özgü tarihi ve kültürel özellikleriyle dikkat çeker. Türkiye sınırları içerisinde her gezginin mutlaka tecrübe etmesi gereken bir rota olarak yer alır.
Tren Ankara’dan kalkıyor, Kars’ta yolculuk sona eriyor. Yani Ankara, Kırıkkale, Kayseri, Sivas, Erzincan, Erzurum ve Kars şehirlerini trenle gezmiş oluyorsunuz. Türkiye’nin en temiz havalı şehirlerinden biri olan Kars, bedeni ve ruhu arındırmak için mükemmel bir seçimdir.
Doğu Ekspresi'ne dair en cazip detaylardan biri de sunduğu uygun fiyatlı doğu ekspresi seçenekleridir. Bu turlar, yolculara hem ekonomik hem de konforlu bir seyahat alternatifi sunar. Standart biletlerin yanı sıra, tur paketleri genellikle otel konaklamalarını, yerel lezzetlerle tanışma fırsatlarını ve rehberli şehir turlarını da içerir.
TURİSTİK DOĞU EKSPRESİ x DOĞU EKSPRESİ FARKI
Turistik Doğu Ekspresi ve standart Doğu Ekspresi arasında bazı önemli farklar bulunmaktadır. Turistik versiyon, özellikle turistlerin ilgisini çekmek için tasarlanmıştır ve daha konforlu vagonlara, yemekli vagon seçeneklerine ve ekstra hizmetlere sahiptir. Bu tren, daha yavaş bir tempoda ilerleyerek, yolcuların manzaraları daha rahat bir şekilde izlemelerine ve fotoğraflamalarına olanak tanır.
1.Vagon farklı
En önemli fark vagon farklı. 3 çeşit vagon var.
Pulman (Normal koltuklu – vagondaki her sıra da 2 çiftli, 1 tekli koltuk var, yani gayet geniş)
Örtülü Kuşetli (Oda halinde 4 kişilik, koltuklar ranza şeklinde yatak oluyor, temiz nevresim veriliyor ve yatağınızı kendiniz yapıyorsunuz)
Yataklı (Oda halinde iki kişilik, içinde buzdolabı, masa ve lavabo var. Sadece Turistik Doğu Ekspresi’nde olan bir vagon türü.)
Turistik Doğu Ekspresi: Turistik Doğu Ekspresi, 1 yemekli ve 8 yataklı olmak üzere toplam 9 vagondan oluşuyor. Tren 120 kişi kapasiteli ve tamamı çekince yatak olan 2 koltuklu vagondan oluşuyor. İçinde lavabo, masa ve mini bir buzdolabı da bulunuyor.
Doğu Ekspresi Ana Hat Treni: Sadece örtülü kuşetli, pulman ve yemek vagonu var. Yataklı vagon yok.
2.Güzergah Aynı ama Durak Mantığı Farklı
İkisi de Ankara – Kars arası hizmet ediyor. Doğu Ekspresi hat üzerindeki 50 kusur durakta durup, yolcu indir-bindiri yapıyor. Turistik Doğu Ekspresi ise 29 durakta duruyor. Geliş ve gidiş yönünde farklı olmak üzere bunların 2 tanesinde insanlar trenden biraz inip gezsinler diye birkaç saatlik molalar veriliyor.
Turistik Doğu Ekspresi
Ankara-Kars yönü Erzincan (164 dakika) ve Erzurum’da (180 dakika) duruyor ve 30 saatlik bir seyahat sunuyor.
Kars – Ankara yönü İliç (180 dakika), Divriği (180 dakika) ve Sivas’ta (230 dakika) duruyor ve 34,5 saatlik bir seyahat sunuyor.
Doğu Ekspresi Ana Hat Treni
Molaları sadece birkaç dakika sürüyor. En fazla peronda sigara içmeye vaktiniz oluyor.
3.Zaman & Süre Farkı
Duraklar değişince haliyle program da değişiyor. Her iki trende her iki yönde de saatlerde gecikmeler yaşanabiliyor.
Turistik Doğu Ekspresi
Ankara-Kars yönü: Kalkış: 15.55 – 23.36 Toplam 30 saat.
Kars – Ankara yönü: Kalkış: 22:20 – 06.57 Toplam 34,5 saat.
Doğu Ekspresi Ana Hat Treni
Ankara-Kars yönü: Kalkış: 17.55, Varış: 20.27, Toplam 1 gün 2 saat 32 dakika (Her gün)
Kars – Ankara yönü: Kalkış: 08.00, Varış: 09.56, Toplam 1 gün 1 saat 56 dakika (Her gün)
Doğu Ekspresi, yolculuğu boyunca birçok şehirde mola verir. Ankara'dan hareketle, ilk büyük durak Kayseri'dir. Burada, Erciyes Dağı'nın eteklerinde kısa bir mola verilir. Sonraki duraklar arasında Sivas, Erzincan ve Erzurum bulunur; her bir şehir, yolculara farklı tarihi ve kültürel deneyimler sunar. Erzurum'da yapılan daha uzun mola, çevredeki tarihi yerleri ziyaret etmek için ideal bir fırsattır. Yolculuk, Kars'ta son bulur ve burası, Sarıkamış Kayak Merkezi gibi kış sporları için popüler bir destinasyondur.
Doğu Ekspresi Hakkında Bilinmesi Gereken Şeyler
Uzun süreli tren yolculuğuna hiç çıkmadıysanız ve bu konu hakkında endişeleriniz varsa öncelikle rahatlayın. Pastoral manzaralar eşliğinde tren yolculuğu çok güzeldir. Trene bindiğiniz ilk günde, özellikle kış mevsimini tercih ettiyseniz hava karanlık olacaktır. Hareket halindeyken birçok köyün yanından geçeceksiniz. Akşam saatlerinde birçok evin ışığı yanıyor olacaktır. Gece olduktan sonra yıldızlarla başbaşa kalacaksınız. Özellikle büyükşehirlerden geliyorsan hiç görmediğiniz kadar çok sayıda yıldıza hazır olmalısınız! Sabah güneş doğarken Anadolu manzaraları seni uyandıracaktır. Kars’a gidene kadar birçok ova, tarla, köy, orman, nehir, göl, ırmak; doğa ile ilgili bütün güzellikleri görmeniz mümkün.
Evcil Hayvan: %50 indirimli bilet alınması koşuluyla izin veriliyor.
Yemek: Yemekli vagonda restoran var. Yataklı vagonda kalırsan buzdolabında kendi yiyeceklerini muhafaza edebilirsin.
Menü: Izgara ve zeytinyağlılar ağırlıkta.
Yemek Fiyatları: Esnaf lokantasından hallicedir, toplu taşıma araçlarıyla karşılaştırırsak bayağı ucuz.
Önerimiz: Kendi yemeklerinizi götürmeniz. Ankara Garı’nda yiyecek ve temizlik ihtiyaçların için gerekli şeyleri alabileceğin küçük bir market var. Atıştırmalıklarınızı oradan alabilirsiniz.
Tuvalet: Her vagonda bulunuyor. Yataklı vagon tuvaletleri daha az kişi tarafından kullanıldığı için daha temiz. Kendi tuvalet kağıdınızı ve el sabununuzu götürmenizi öneriyoruz.
Hijyen: Herkesin beklentisini karşılayacak düzeydedir. Nevresimler yıkanmış ve ütülenmiş olarak teslim ediliyor. Kendi yastığınızı ya da en azından yastık kılıfınızı götürebilirsiniz. Vagonlar her yolculuktan sonra temizleniyor.
Valizler: Valizlerinizi yanınıza almanız gerekecektir, tren içerisinde ayrı bir bölüm yoktur.
Sıcaklık: Tüm vagonlar yeterince sıcak ve klimalar çalışıyor. Odalarda bulunan ısı panelleriyle sıcaklığı ayarlayabiliyorsunuz. Yaz mevsiminde ise pencereyi açarak doğal bir klima ile yolculuk edebiliyorsunuz.
Elektrik: Yataklı vagonda 2, örtülü kuşetli de tek priz var. Pulmanlarda priz yok.
İnternet: Wi-Fi yok. Kendi şebekenden internete bağlanabilirsiniz, ama her yerde erişim sağlayabileceğiniz garanti değil.
Duraklar: Doğu Ekspresi küçük istasyonlarda 2-3 dakika, büyük şehirlerde ortalama 10 dakika bekliyor ve toplamda 53 durağa sahip. Turistik Doğu Ekspresi’nde ise 28 durak bulunuyor. Erzincan, İliç, Erzurum duraklarında bekleme süreleri 3 saat olabiliyor. Geçtiğin durakları gezmek istersen bu seçeneği değerlendirebilirsiniz.
Çöp: Kompartımandaki çöp kutusu küçük. Kendi çöp poşetinizi getirmek iyi fikir.
Doğu Ekspresi Turu İçin Tavsiyelerimiz; Dolunaylı geceler, en güzel manzaralarının yakalandığı zamanlardır. Yanınızda mutlaka nakit para bulundurun, POS makineleri bazen çalışmıyor olabilir. Trende kitap okumanın zevki bir başkadır. Vagonların aydınlatması beyaz floresandır, kendi ışığınızı götürebilirsiniz. Çoklu priz her zaman işe yarar.
Sonuç olarak; Doğu Ekspresi turları sizlere kendinizi karla kaplı ormanların, tarihi köylerin ve büyüleyici vadilerin arasında bulacağınız bir tren yolculuğu sunar. Erken rezervasyon fırsatları ile bu kış masalını yaşamak için planlarınızı şimdiden yapın. Doğu Ekspresi ile geçireceğiniz zaman, sizi hem dinlendirecek hem de yenileyecek. Unutmayın #tatilbiterkaresikalır.
Yorumlar